Blog

Med

07.12.2014 13:25

 

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
 

Med je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú vytvárajú včely, prípadne iné druhy hmyzu zberom a zahusťovaním sladkých štiav – predovšetkým nektáru kvetov.

Pre včelstvo je med zásobou energeticky bohatej potravy. Počas roka silné včelstvo vyrobí a z väčšej časti i spotrebuje rádovo stovky kilogramov medu. Na prečkanie zimy včelstvu stačí približne 1 kg na mesiac.

Med má zvláštnu chuť, pre ktorú mu niektorí ľudia dávajú prednosť pred cukrom a inými sladidlami. Má vhodné chemické vlastnosti pre pečenie.

Kvapalný med sa nekazí. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza. Nemôžu sa na ňom uchytiť ani kvasinky zo vzduchu, pretože obsah vody je príliš nízky. Prírodný neupravený med má obsah vody asi 14 % – 18 %. Ak je obsah vody pod 18 %, nemôže sa v mede množiť prakticky žiadny organizmus.

Pri dlhodobom skladovaní pri izbovej (alebo vyššej) teplote sa môže vďaka sedimentácii cukrov na povrchu medu v nádobe vytvoriť tenká redšia vrstvička, v ktorej sa rozmnožujú osmofilné druhy kvasiniek (kvasia koncentrované roztoky cukrov – nad 50 %), ktoré sú v mede prirodzene obsiahnuté. Takéto kvasenie ovplyvňuje predovšetkým senzorické, ale nie nutričné vlastnosti medu.

Rozborom peľov a výtrusov (rastlín) v neupravenom mede (melisopalynológia) sa dajú určiť kvety, z ktorých bol zozbieraný. Pretože včely prenášajú elektrostatický náboj a môžu priťahovať iné častice, môžu sa niektoré techniky melisopalynológie použiť v oblasti environmentálnych štúdií rádioaktívnych častíc, prachu, alebo časticového znečistenia.

 

24.08.2014 11:09

Sacherova torta alebo sacher je druh čokoládovej torty s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou.

Túto koláčovú zmes s čokoládou vytvoril v roku 1832 vtedy šestnásťročný Franz Sacher v druhom učňovskom ročníku na dvore kniežaťa Metternicha. Metternich vydal príkaz šéfkuchárovi, aby pripravil niečo špeciálne pre výnimočných hostí. Šéfkuchár bol však práve chorý, a tak sa rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel túto tortu. Až jeho syn vylepšil túto znamenitú pochúťku čokoládovou polevou a marhuľovou marmeládou počas svojich učňovských rokov u cisárskeho a kráľovského dvorného cukrára Demela. Odvtedy je táto torta jedna z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne. V roku 1876 vystúpil Eduard Sacher aj ako zakladateľ reštaurácie a Hotela Sacher.

Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) bolo registrované viedenským Hotelom Sacher ako firemné označenie, receptúra torty je držaná v tajnosti.

Do roku 1965 pretrvávala dlhoročná hádka o toto meno s cisárskym a kráľovským cukrárom Demelom, pretože už od jej vynájdenia existovala jedna "Original Sacher-Torte". Medzičasom sa Demelova torta volá Demel's Sachertorte (Demelova Sacherova torta) a zhotovuje sa stále ručne. Navonok sa odlišuje od Original Sacher-Torte tým, že sa vrstva marmelády nachádza v strede torty a nie pod čokoládovou polevou.

Predchodcovia Sacher torty sa našli už omnoho skôr, asi v roku 1718 sa objavila kuchárska kniha Conarda Haggera alebo v kuchárskej knihe Gartler-Hickmanna z roku 1749. Odkedy Katharina Prato v "Die Süddeutsche Küche" (Juhonemecká kuchyňa) predstavila Chocolade-Torte à la Sacher, zostali čokoládová poleva, marhuľová marmeláda a Sacher spolu neoddeliteľne spojené.

Môžeme nájsť početné napodobeniny originálnej receptúry. Pri príležitosti kultúrnej akcie Graz - hlavné mesto kultúry 2003 bola vytvorená Sacher Masoch-Torte, ktorá predstavuje variáciu Sacher torty, pomenovaná po Leopoldovi von Sacher-Masoch. Obsahuje ríbezľovú marmeládu a marcipán.

10.05.2014 22:35

Dnes bol spustený náš nový blog. Prosím sledujte ho, budeme sa snažiť prinášať vždy aktuálne informácie. Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.